Grote Hack bij federale overheid US

Hackers hebben met een grote cyberaanval de computers van een belangrijke Amerikaanse overheidsinstantie weten binnen te dringen. Het gaat om het Office of Personnel Management (OPM), dat de gegevens van zo’n vier miljoen huidige en voormalige medewerkers van de federale overheid verzamelt. 

De aanval zelf is al twee weken geleden gebeurt, maar komt nu naar buiten in een persbericht en het is onduidelijk wat er allemaal aan data gestolen is. Het is wel duidelijk dat het geen BlackBerry server is want die hebben ze in 2012 al laten vervangen, waarbij ze geheel over zijn gegaan naar de iphone. De reden was dat Apple een gesloten ecosysteem was en daardoor veiliger zou zijn.

Het geheel zou beveiligd worden met VPN  verbinding en daarvoor was een deal gesloten met Cisco. BlackBerry was toen nog bezig met de ontwikkeling van BlackBerry 10 en een nieuw BES platform en verloor hiermee een deal van 25.000 nieuwe toestellen en software deal.Het hele gebeuren doet ook denken aan een kleine twee jaar geleden toen het Pentagon voor de tweede keer werd gehackt en dat was ook mede doordat men geen BlackBerry toestellen gebruikten en dat het een onderdeel was die buiten de BlackBerry server zat. Het gevolg was dat het Pentagon niet verder ging met Samsung KNOX en geheel weer overging op BlackBerry BES. 

Het Amerikaanse leger zou ook geheel overstappen naar de iphone, maar is daarop gedeeltelijk weer op teruggekomen op speciale eenheden en andere legereenheden weer een BlackBerry te geven om belangrijke data weer te beveiligen zoals voor de Navy Seals. 

Het zijn niet alleen de overheden maar ook bedrijven zoals afgelopen december in Japan. Het grote Sony dat meer dan 3000 computers kon weggooien en alle Android toestellen moest vervangen met oude BlackBerry toestellen om uberhaupt weer operationeel te zijn. De oude BES servers uit de kelder kregen weer stroom en langzaam begon Sony als bedrijf weer te functioneren.  De schade was enorm op alle fronten en het heeft Sony maanden gekost om de boel weer op orde te krijgen.

Het is blijkbaar voor veel bedrijven niet duidelijk dat ze al gehackt zijn of dat ze informatie verspreiden. Het kan zelf iets onschuldig zijn zoals  één enkele app van de 700.000 apps  die ook data verzamelen via je toestel en vervolgens niet veilig opslaan. Dit is ook de reden dat je collega's of klanten emails krijgen of dat je gebeld wordt door nummers uit Australia, Rusland of sms-jes krijgt dat je wat gewonnen hebt. 

Het is een andere wereld en het is duidelijk dat overheden en bedrijven die BlackBerry achter zich hebben gelaten gewoon elke keer weer worden gehackt met grote gevolgen en dat maakt BlackBerry nog steeds de nummer 1 als het gaat  om  veilig werken met data.


Reacties