BlackBerry, QNX, 10 en Android gaan gewoon door.



BlackBerry stopt met hardware, maar is dit waar? Het is duidelijk dat ze nog bezig zijn met een eigen toestel met qwerty en tegelijk geven ze aan deze week in een BBC interview dat ze te lang bezig zijn geweest om op hun eigen manier toestellen te ontwikkelen. De Z10 en de Q10 en Q5 waren duidelijk de eerste modelen die gericht waren op bold gebruikers en iphone gebruikers die een touchscreen wilde konden uit de voeten met de Z10. 


De BlackBerry Passport en de Priv zijn gemaakt op basis van ideeen en de wil om iets anders te maken dan een standaard touchscreen device. BlackBerry bestaat puur uit mensen die steeds bezig zijn met ontwikkeling en nieuwe dingen en daarom past QNX ook zo goed in het plaatje. Het is nu BlackBerry die nu zelf aangeeft te lang bezig te zijn geweest met de wens om goede toestellen te maken met qwerty en touchscreen combinaties en daar zijn ze wel in geslaagd, maar de markt zit blijkbaar te wachten op alleen touchscreen en geeft niks om privacy of beveiliging van hun gegevens.

Een ander probleem waren de hoge kosten om alles zelf te produceren. Het schroefje en de juiste compenenten moesten ze zelf inkopen tot aan de schroefjes toe. De layout en de opbouw van de interne hardware binnen een toestel is dan ook gewelidg om te zien. Het is een kunst hoe alles opgebouwd is en hoe netjes als je dat vergelijk met een iphone die gewoon met lijm en knutselwerk van binnen eruit ziet. 

Het is weer die drang van BlackBerry om een kwaliteit produkt neer te zetten en dat komt, omdat het bedrijf vol zit met ingenieurschap en dat is nu afgelopen. BlackBerry stopt met hardware en toch weer niet helemaal. Ze willen licenties aanbieden aan derden voor Android en BlackBerry 10.  De eisen zijn wel dat BlackBerry bepaald hoe een fabrikant of merk een toestel op de markt brengt en dat zal met Android meer gaan lijken zoals Google dit doet met de Nexus. 

De licenties voor BlackBerry 10 zijn duidelijk beperkter, doordat de software door BlackBerry QNX overal voor gebruikt kan worden in zowel televisies, tablets, auto's en natuurlijk mobieltjes en dat laatste zal dus wel een probleem zijn om aan de man te brengen. BlackBerry QNX vindt je al terug in apple produkten, maar ook in het ruimtestation die rond de aarde draait of in allerlei vervoersmiddelen van treinen tot vliegtuigen. BlackBerry 10 voor een mobiel toestel zal aan een aantal voorwaarden moeten voldoen qua scherm resoluite, beveiligde chipsets en meer.

Het is ook duidelijk dat BlackBerry 10 vooruit loopt als het gaat om connectiviteit met andere machines en die zijn enorm, net zoals de ondersteuning van allerlei audio en video codecs die je bij Android of apple nog allemaal apart per app moet installeren. BlackBerry 10 is het meeste complete platform op de markt, maar heeft een gebrek aan apps. Dit is gelukkig op te lossen dankzij Android runtime, maar ondersteunt geen onveilige apps of apps die google play integratie hebben. 

Het zal dus een probleem een grote uitdaging zijn voor BlackBerry om BlackBerry 10 aan te bieden als licensie als je er ook vanuit gaat dat dat Android runtime gewoon Android 4.3 is en dat voelt een beetje outdated. Als BlackBerry echt BlackBerry 10 wil aanbieden zullen ze Android runtimet naar Android 6.0 moeten brengen met toepassingsmachtigingen. Ze zullen ook de naam aan moeten passen van BlackBerry 10 naar 12 of het gewoon QNXOS moeten gaan noemen.

Het is wel duidelijk dat BlackBerry 10 makkelijk als os op een pc of tablet is te gebruiken als je het scherm deelt en vooral met het mapbeheer en gemak werkt dat nog beter dan met windows. Het zal niet gebeuren en denk dat een beveiligde os zoals BB10 veel potentie heeft als beveilgide os voor ziekenhuizen, beveiligingssystem en zelfs in internet of things waar BlackBerry veel nieuwe patenten en aandacht krijgt in verband met zijn security, welke nu ontbreekt. 

Een voorbeeld zijn allerlei produkten die nu nog via wifi lopen en makkelijk te hacken zijn en dat kan BlackBerry met QNX perfect beveiligen en dat doen ze al. Dit zorgt er ook voor dat bepaalde merken die nu allerlei onveilige thermostaten, lampen, nespresso koffiemachienes of wasmachines beveiligd kunnen worden, wat nu niet het geval is met je wifi verbinding. Hier komt BlackBerry 10 en QNXOS om de hoek kijken. Blackberry is al in gesprek met grote merken en nieuwe merken, omdat ze al een jaar bezig zijn aktief te laten zien dat veel merken niet beveiligd zijn. BlackBerry zal dus gaan verdienen aan deze licenties.

De Android licentie zal makkelijker zijn aan te bieden in de markt en werkt op een paar, dat we ook terugzien op de BlackBerry toestellen zoals een beveilgide chipset reeks en een beveiligde root evenals kernel. Dit maakt het opstarten van deze toestellen langzaam, maar wel veilig. De apps worden standaard gecontroleerd tijdens installatie en tijdens het gebruik en standaard tijdens de installatie worden alle toepassingsmachtigingen uitgeschakeld bij de installatie. Het zijn een paar, dat BlackBerry Android al een stuk veiliger maakt, maar ook meteen je privacy beschermt.

De apps van BlackBerry zoals het keyboard is ook geweldig alleen mis je wel automatich taal veranderingen, de HUB is ook enorm handig en al je sociaal gebeuren vindt je dan ook terug op een enkele plaats en zo zijn er meer apps waaronder DTEK die enorm veel inzicht geeft of je privacy in orde is. Dit zijn pluspunten die alleen BlackBerry aanbied en met BBM heb je ook de juiste social media app waarmee je makkelijk ook je locatie, bestanden in allerlei formaten kan delen en het mooiste is dat BlackBerry geen berichten opslaat of copyright krijgt over je bestanden die je verzend via de server zoals bij Facebook, whatsapp etc.

BlackBerry zal dus nog te zien zijn op toestellen en de vraag is alleen hoe lang, want als fabrikanten geen licenties afnemen is het ook snel gedaan met de software voor mobiele toestellen en zal BlackBerry 10 in andere vorm het langer overleven als BlackBerry Android.
Het wachten is nu op de eerste toestellen en de laatste BlackBerry Qwerty met de codenaam Mercury.

Reacties