De meeste Android Apps delen nog steeds gebruikers data

Het beveiligingsbedrijf Securify testte in de maanden september tot november duizend Nederlands Android Apps.Het onderzoek was gericht in welke mate data gegevens van de gebruiker werden uitgewisseld. Een grote gedeelte van apps verwerkt persoonlijke informatie van gebruikers zoals wachtwoorden, emailadressen, telefoonnummers , BSN nummers en media zoals foto's. Deze informatie werden op een onveilige manier verzonden en dat is verontrustend.

Bij ruim 45% bleek de data gemakkelijk te kunnen worden onderschept mede doordat de beveiliging niet op orde was. De apps zijn voornamelijke populaire apps zoals voor het daten, reizen, financiel, sport en fitness maar ook veel van erkende bedrijven. Welke apps dat allemaal zijn laat men niet weten, omdat men juist de onveilige bedrijven willen helpen.

De onderzoekers hebben nog geen Apple apps getest maar vermoeden  door andere onderzoeken dat ook hier veel apps zijn die niet goed zijn versleuteld of gewoon weg niet beveiligd zijn.

Het is goed dat er zo'n onderzoek is maar het is ook het probleem dat een mobiel besturingssysteem zoals ios en  Android geen uitgebreide toepassingsmogelijkheid heeft zoals bij BlackBerry.

Een voorbeeld is een game als asphalt Racing 8 , ziet er geweldig uit op de Passport maar het spelletje vraag om de volgende toegangen zoals ; locatie, telefoon,agenda,contactpersonen ,email en sms berichten, notitie, gedeelde bestanden,tekstberichten,microfoon, persoonlijke contactgegevens zoals je accounts en ga zo maar door.
 
Bij BlackBerry kun je dit allemaal uitschakelen en op het Android platform dus helemaal  niet . Je geeft  je hele en hebben en houden gewoon te grabbel voor een gratis spel. Het is  ook gratis omdat je alles op je toestel aan een derde geeft voor het gebruik van het spel.

Het zijn ook apps zoals Telegram en Whatsapp die gratis zijn maar tevens ook alles van je toestel binnentrekken en daarnaast nog eens copyright hebben over je verzonden foto, video's en overige media en die ze notabene ook nog kunnen aanbieden aan derden.

Het zijn ook dit soort apps die bijdragen aan onverklaarbaar dataverbruik bij gebruikers en dat praten we maar niet over privacy, want dat vindt de Nederlandse gebruiker niet echt belangrijk.

Voor BlackBerry gebruikers speelt veiligheid en data delen wel een rol in het gebruik van BlackBerry smartphone. BlackBerry OS 10 heeft zelfs al een jaar geen last gehad van malware en dat maakt BlackBerry nog meer de juiste keuze als het gaat om een goed en betrouwbaar toestel.
 
 
 
 
Hieronder nog een voorbeeld van het spel Asphalt op de BlackBerry en de lijst is langer dan hieronder maar geeft wel aan wat een gratis spel aan informatie wil en wat op een Android toestel niet is uit te schakelen. Gelukkig wel op een BlackBerry.
 
 

Reacties