Waarom BlackBerry 10 beter is dan Android of ios

Het is duidelijk dat BlackBerry OS 10 onbekend is in de media en het publiek. Het is zelfs zo dat al sinds BBOS 10.2.1 veel dingen worden overgenomen door andere platformen en met het huidige Apple ios 9 zien we ook verbeteringen die we al kennen vanaf BBOS 10 tijdens de lancering.

BlackBerry loopt voorop met veel onderdelen en slimme software gebruik. het werkt met allerlei platformen en hardware, dankzij allerlei mogelijkheden om iets te verbinden en is enorm flexibel. We praten hier nog niet eens over de hardware.

Wat maakt BlackBerry OS dan zo geweldig?

1. Swipe om te ontwaken/ontgrendelen en geavanceerde interactie

Dit is een onderdeel die wel ook zien in Android/ios maar het zit compleet geintegreerd in BlackBerry OS en native apps en dat is iets wat niet te zien is  bij de andere platformen. Het maakt het werken met BlackBerry snel en voorkomt extra tikken op het scherm om bijvoorbeeld terug te keren naar het hoofdmenu of in de apps zelf.

Het zorgt er ook voor dat bepaalde aktie's als het ontwaken, stil mode of energie mode met een simpele draai op het scherm of het oppakken geactiveerd kan worden en dit is allemaal ingebakken in het besturingsysteem en niet in een aparte app zoals bij Samsung.
Al dat vegen en vegen met gebaren over het scherm is lekker snel dat het klikken op een terugknop of homeknop meteen ouderwets aanvoelt qua bediening op ios of Android. Het is zo anno 2007.

2. Multitasking vs Switchtasking

BlackBerry OS is de koning in multitasking. De andere platformen zoals Android en ios kunnen door een soort ingebouwde splitmodus 2 apps tegelijk draaien ,maar het blijft vooral switch tasking, waarbij een app wordt stopgezet/afgesloten en weer opnieuw moet beginnen zoals met games.

Bij BlackBerry kun je 8 apps tegelijk draaien exclusief apps die verborgen meedraaien  (headless) .  Het mooist is dat een app die geopend is als aktief scherm meteen zichtbaar is op je hoofdscherm ,waardoor je meteen kan schakelen van app naar app als je meerdere apps hebt draaien inplaats van langdurig op je homeknop te drukken.

Zo kun je muziek, youtube en een games tegelijk draaien . Als je aan het gamen bent en je krijgt een bericht (toast) dan kun je meteen reageren en de game of video wacht even tot je een reactie verzonden hebt en gaat dan weer verder zonder dat je iets mist .

Een ander voordeel van BlackBerry qua multitasking is dat er weinig tot geen lag is zoals je wel vaak ziet bij Android of ios.

3. BlackBerry HUB

De HUB is de centrale plaats, waar al je berichten en sociale media te vinden is. De apps zoals whatsapp, facebook, twitter, instagram zijn allemaal geintregeerd in de hub,waardoor je meteen kan reageren zonder een app op te starten of te openen zoals bij ios of android.

Het voordeel van de HUB is dat je geen enkel bericht mist en heb je er eentje gemist dan staat deze netjes in de hub aangegeven terwijl je net een inkomende email zat te beantwoorden is het na een veeg naar rechts meteen zichtbaar. Dit is BlackBerry op zijn best en is vergelijkbaar met windows hub. De BlackBerry hub is veel uitgebreider met veel meer fucnties zoals prio, markeren, archiveren en nog veel meer.

Je kan door vegen bij je hub komen , door op de hub icoon te klikken , via het lockscreen of meteen een toast aan te klikken terwijl je bezig bent in een game of een email.

4. Zoeken

Wil je met een document beginnen of een email van iemand dan kun je meteen op zoek klikken en invullen en BlackBerry snapt dat je iets van de persoon zoekt. Het laat allemaal opties cq apps zien wat te maken heeft met deze persoon zoals email, maar ook twitter ,whatsapp, BBM en uitgebreide iconen zoals mappen, google search, Bing search, Kaarten, en ga zo maar door tot aan muziek toe.

Het is met een klik te doen en zoekt alleen op dingen die op je toestel staan mits je er ook een account op hebt toegevoegd.  Het is nog beter dan zoeken onder windows 10.

5. Bestandbeheer

Nu we het net over windows hebben gehad is het volgende het bestandbeheer en deze is geweldig. Het is niet alleen super handig copieren, aanmaken of verwerken, maar het is ook nog eens zo slim dat een dropbox, Microsoft Onenote of je computer allemaal als een Hardeschijf wordt gezien met zijn eigen mappen en dat werkt enorm goed vooral als je met meerdere apparaten werkt.

Je kan zoeken, weergave, selecteren, meerdere dingen selecteren, sorteren kopieren, verschuiven en zelf inpakken en uitpakken in winzip. Alles is geintregeerd in BBOS 10. Het maakt BBOS 10 geschikt voor computergebruik icm een keyboard,muis en scherm.


6. Connectiviteit 

BlckBerry 10 is zo universeel dat het standaard wifi plus, Miracast, Bluetooth, NFC , VPN tools, Sync Tools for netwerken zoals microsoft, Mobile hotpsot integratie, tethering, USB met USB to Go voor geheugenstick, harddisks en HDMI. Dit is nog niet alles want ze hebben ook nog standaard smartcard ondersteuning, LDAP, PGP sleutels en nog veel meer en is enorm uitgebreid.

BlackBerry 10 is zo gemaakt dat het gewoon standaard werkt,  maar ook basis mogelijkheden geeft om instellingen aan te passen aan de connectie zonder een extra app.  met bijvoorbeeld een Samsung of Philips TV , Stereo of een draadloze headset. BlackBerry ondersteunt enorm veel connecties met netwerken of computers zoals Apple Computers.

BlackBerry kan zonder extra apps een powerpoint via miricast,wifi-direct of hdmi via een scherm of projector delen en je gebruikt dan je toestel voor je presentatie, waarbij het scherm van het toestel ook als pointer kan dienen,

7. Veiligheid

BlackBerry is niet alleen veilig voor je data, dankzij een wachtwoord die niet te omzeilen is laat staan dat je een poging doet om het besturingsysteem te vervangen. Dit gaat allemaal niet lukken als je een wachtwoord hebt ingesteld en dat zelfde betekend voor je geheugenkaart waar je niets van af kunt lezen.

Bij andere platformen zoals Android is dit wel mogelijk en installeer je zoals een verse besturingsysteem erop zonder blikken en blozen, waarbij BlackBerry alles beveiligd heeft op hardware niveau is dit zelfs niet door specialisten in de UK of US te kraken.

Een andere veiligheid die we ook terug zien is het terugvinden van je toestellen, wissen of laten afgaan met een medeling of alarm wat we ook gedeeltelijk zien in ios.

De veiligheid naast je data wordt ook door native apps ook gewaarborgd, waarbij je alles van een app kan uitschakelen. Zo kun je bij een game gewoon de game spellen en de toepassingen van je email.contacten en mappen doorzoeken kunt uitschakelen voor deze specifieke app.

8. Meer opslag

BlackBerry heeft zoals ik al eerder heb genoemd USB to GO en dit is standaard geintregeerd in de hardware en zorgt ervoor dat je bestanden kunt overzetten van een harddisk of USB geheugen stick.


Je kan gelukkig standaard ook het geheugen in het toestel uitbreiden met 128 GB wat weer niet kan met een iphone 6 of 6 plus of  de nieuwste Samsung toestellen zoals de S6 en de S6 Edge.

9. Android Runtime

BlackBerry heeft standaard Android Runtime om Android apps te installeren en te draaien. Je kan dus gewoon Android apps van ING, ABN-AMRO, Netflix of KPN interactieve TV gebruiken.

Een voordeel van native apps is dat je volledige controle hebt op wat een app mag doen en dat is bij Android apps helaas niet mogelijk. Het is daarom ook verstandig om alleen apps te installeren van apps die je echt nodig hebt zoals financiele apps of media apps zoals Netflix of Philips remote.

Android apps op de BlackBerry draaien in een container afgeschermd van het BlackBerry Platform. Als een app gegevens mag halen uit het platform zoals contacten dan zit er een meervoudige beveiliging ingebouwd waar via een apart tussenstuk (buffer) deze gegevens worden vrijgegven, zonder dat de apps contact met het besturingsysteem.


10.  Toetsenbord.

We hebben het hier niet over fysieke toetsen welke in het algemeen sneller zijn dan een virtual toetsenbord. We hebben het hier over het virtual toetsenbord van BlackBerry dat zich tot beste toetsenbord mag rekenen op een touchscreen en dat door de slimme manier om woorden omhoog te gooien via het toestenbord.

Je moet het zien en uitproberen. Het  toetsenbord herkend een taal en kan automatisch switchen en voorspelen op woorden, maar ook op logische gramatica zoals DAS of  THESE wat enorm helpt moet typen in een vreemde taal.Het is een standaard lijst en er zijn nog veel meer dinge, waaronder BlackBerry Blend om je toestel te verbinden met een tablet of een mac en via je toestel die op de lader staat berichten, BBM of documten te bewerken die op je toestel staan via je mac of ipad. Het is een geweldige tool om via adobe photoshop even via blend een paar foto's te bewerken die op je toestel staan of via powerpoint om je presentatie op je toestel aan te passen terwijl je toestel gewoon op je slaapkamer ligt terwijl je beneden op je tablet nog even wat dingen aanpast.

Notificatie op de BlackBerry is ook super en je weet altijd door een kleur van een ledje of een Splat dat je iets hebt ontvangen.
Een ander voordeel van BlackBerry is een langere standby-tijd dan de iphone 6 of Samsung S6 en het heeft een een betere bereik. De vraag is waarom dan € 700 betalen als je al voor € 250,00 klaar kunt zijn met een Leap of een BlackBerry Passport  voor 5 500 met meer geheugen dan een iphone 6 en met bovengenoemde voordelen. De BlackBerry Passport heft zelfs nog een betere camera.


Het is tijd om eens verder  te kijken. Kijk eens naar BlackBerry 10.

Reacties

Een reactie posten