BlackBerry 10 met Android , Ja Runtime


Het is geweldig hoe nieuws is sinds Reuter ons kon vertellen dat BlackBerry zou komen met een Android toestel?. BlackBerry kon toch al Android Apps als ING, Netflix en Spotify draaien of MijnKPN hoor ik mezelf nog zeggen. Nee ze komen met een toestel dat volledig Android gaat draaien is het gerucht en de hele media gaat erachter aan als kippen zonder kop.

BlackBerry is al in gesprek met Google voordat Amazon op het platform verscheen en werd ingebakken in OS 10.2.x. het bedrijf Google is nog steeds in gesprek met BlackBerry over hoe ze veiliger apps kunnen maken en wellicht ook hoe ze Android veiliger kunnen maken op Blackberry 10 en BES 12.

Er is op dit moment geen enkele telefoon of test toestel van BlackBerry met Android en dat zal op de huidige toestellen ook niet gaan, mede omdat de chipsets zijn aangepast en net even anders zijn dan de standaard chips die ze leveren.

Dit laatste zorgt er voor dat bestaande toestellen geen Android kunnendraaien en het is ook niet mogelijk om een custom rom van Android te installeren.  Dit gaat dus niet werken en al die foto's online van de Z10 en de Passport zijn onzin.

Het is alleen de vraag waarom dit nieuws en dat is mede doordat Reuters is begonnen met te vertellen dat BlackBery een Android toestel in otwikkeling heeft. Hierdoor hebben veel mensen van allerlei dingen geplaatst, waardoor het werkelijkheid wordt. Het gaat zelfs zo ver dat een ontwerp van mij hoe een BlackBerry 10 boot met Google logo is terug te vinden op meerdere site zoals Forbes.


Het is duidelijk dat ze niet weten dat BlackBerry al Android Apps kan draaien en dat ze helemaal niks weten van het toestel. Ze weten helemaal niks van BlackBerry en hoe de software is. Het is beter dan ios en veiliger in gebruik dan Android.


Wat logischer is dat men er blijkbaar achter is gekomen dat BlackBerry Android apps draait en het nieuws dat BlackBerry in gesprek is met Google wordt vertaald als een BlackBerry met Android..

Die gesprekken zijn er ook maar niet over een BlackBerry toestel met Android, Ze praten over veiligheid.  Google wil dit ook en wil ook met Android M een betere en veiligere platform maken voor de gebruikers met toepassingsmachtigingen voor Android apps zoals we dit ook kennen van BlackBerry Apps.

Het is ook duidelijk dat Android M in oktober/november op de markt moet komen en wat zou mooier zijn dat BlackBerry Runtime ook Android M zal ondersteunen. Meer controle over apps en privacy en ook versleuteling van data.  Het kan zijn dat deze Android runtime op de slider gaat draaien, maar dan nog draait het onder BlackBerry 10 OS.

Het zal nog mooier zijn als google Play een onderdeel wordt naast BlackBerry World. Dit houdt dan ook automatisch in dat we ook google services krijgen en de het gat van niet te draaien Google apps wordt opgelost. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven on BlackBerry World of Amazon en niet te vergeten apps als SNAP of 1Mobile met veel Nederlandstalige Android apps.

We krijgen  als deze gesprekken goed gaan  een BlackBerry 10 device met Android runtime welke google services ondersteund. Dit houdt in dat we google apps kunnen draaien ,maar ook Google Play Store. Het betekend wel dat er dan een boot up moet zijn met een Google logo en het moet aangeven dat het toestel Android draait. Dit is de reden dat mijn ontwerp op internet is gekomen en vervolgens is gebruikt door verschillende sites.

Een andere mogelijkheid is er ook maar die is bijna het zelfde als hierboven dat je opstart met BlackBerry 10 en vervolgens een volledige android runtime ui draait zoals dit nu ook al gedeeltelijk kan door een launcher via Amazon of 1Mobile te installeren. Het lijkt dan net of je android draait op je BlackBerry toestel zoals je dit ook al kon doen op de BlackBerry Playbook.

Het is gissen en natuurlijk is er geen BlackBerry met alleen een Android OS en heeft Reuters iets geplaatst wat al op de BlackBerry zat, namelijk Android Runtime om Android apps te draaien. Het is zoals de BlackBerry CEO al zei dat hij het ook had gelezen en was verrast, Hij kon ook meteen vertellen dat de slider uitkomt met BB 10 en heeft later nog aangegeven niet te komen met Android tenzij ze het volledig veilig kunnen maken zoals zij dat willen.

Het antwoord is dus Nee, er komt geen BlackBerry met Android voor BlackBerry gebruikers, wel een BlackBerry 10 device met een android runtime die google play services zal ondersteunen als BlackBerry een deal kan sluiten met Google.


PS.  Artikel op de Passport getypt en gepubliceerd en excuus als het rommelig is.

Reacties