BlackBerry BES Banned

De Pakistaanse Telecommunicatie Autoriteit (PTA) heeft besloten BlackBerry Enterprise Services in het hele land te blokkeren.

De autoriteiten besluiten dit omdat ze niert in staat zijn de communicatie te beheersen, ondanks hulp vanuit het buitenland om informatie te decoderen. De PTA heeft al een brief verzonden naar alle gsm aanbieders in het land om een eind te maken aan BES support.


Het heeft verder geen gevolgen voor consumenten die BlackBerry gebruiken, maar wel voor bedrijven die BlackBerry enterprise diensten gebruiken om hun dataveilig te kunnen gebruiken binnen het bedrijf.

De reden zal ongetwijfeld zitten in het feit dat BlackBerry de beveiligingscode (pin) niet heeft en dus ook geeen support kan bieden voor de regering om de data te decoderen.

Gelukkig kunnen mensen nog gebruik maken van BBM welke een beveiligde chat in zowel text als voice kan bieden.Andere landen waar Blackberry een blokkade heeft zijn ;

India, China : overheden hebben controle over BlackBerry BIS encryptie op verzoek per gebruiker, behalve niet zakelijk en in dit land heeft de regering ook controle op google,skype etc.

Libanon : compleet ban voor BlackBerry gebruik

Indonesia : bepaalde gebieden zoals Atjeh en bij operaties tegen terrorisme wordt tijdelijk een blok op BlackBerry gebruik gezet.

Sadi Arabie en  Verenigde Arabische Emiraten : BIS  blokkade voor e-mail, messaging en browsing.

BlackBerry 10 toestellen hebben geen BIS encryptie en worden dus ook niet gebanned. De regeringen controlleren streng op BES aanvragen.  In Amerika heeft de NSA bedrijven jaren onder druk gezet om juist controlle  te krijgen op de data. Dit is mede de  reden dat veel bedrijven zijn afgestapt van BES.

Het is duidelijk dat BlackBerry al jaren de nummer één is in security en al jaren onder druk wordt gezet door overheden.  Dit  is waarom BlackBerry 10 geen BIS meer gebruikt, maar nog steeds wel encyptie gebruikt voor BBM en BlackBerry World.


Reacties