Fraude met Apps voor ios en Android

Het is voor de meeste BlackBerry gebruikers wel bekend dat apps meer doe,  dan wat wij willen en het is nu officieel. Er zijn  duizenden populaire ios en android apps die  in het geheim door blijven lopen. Er wordt fraude gepleegd op advertentie gebied.

Nu was van de week ook al bekend dat populaire apps in de google store malware bevatten en schadelijk zijn maar deze advertentie fraude is anders. Ook onderzoek van Apsaler  geeft aan dat voor elke app click in een app er 2,57 voor in de plaats komen. Dit houdt in dat apps meer doen dan wij denken buiten ons om.

Forensiq heeft in 10 dagen meer dan 5.000 apps gevonden die de verborgen advertenties op zowel Apple en Android-apparaten plaatsen. Adverteerders zijn geraamd op het betalen van ongeveer US $ 850 Miljoen  voor deze advertenties per jaar . Nog gekker bepaalde apps met het hoogste percentage van de ad fraude bleken er 2 GB per dag door te branden op een enkele mobiel toestel.

Forensiq ontdekt dat sommige apps calling apps zijn zo'n hoge frequentie hebben dat het onmogelijk is dat mensen in zo'n grote getallen reageren. Er worden maar liefst vijf advertenties op de achtergrond gedraaid voor elke advertentie die wel zichtbaar is voor de gebruikers. Advertenties werden ook getoond als een bepaalde apps al was afgesloten en gewoon op de achtergrond bleven lopen.

Het zijn de populaire games die mensen spelen en het rapport van Forensiq noemt geen namen. Een voorbeeld werd wel gegeven van een app voor ios van American Baby voor borstvoeding, welke onzichtbaar advertenties laat lopen zoals tout Olive Garden, Amazon en IBM.

Forensiq toonde enkele Android apps die standaard een code draaide om onzichtbaar maar steeds reclame's te draaien op het toestel. Dit waren advertenties van Microsoft, Coca-Cola ,Mercedez benz etc.

De onzichtbare apps zorgen voor belasting het  stroomverbruik , maar ook een traag lopende toestel doordat het toestel steeds bezig is met deze onzichtbare reclame's.

We weten dat het gebeurt maar het is nu echt eens onderzocht en dit gaat niet over data mining van je persoonlijke gegevens . Het gaat om advertentie inkomsten die ook je toestel belasten en waar andere geld voor ontvangen.

Het is duidelijk om na te denken welke apps je daadwerkelijk nodig hebt, want het zijn niet alleen de advertentie's ,maar ook data mining van je gegevens die door veel apps worden binnengehaald als je de app start of zelf blijft meelopen om je positie te bepalen of wat je doet met je toestel, zoals google play service.

BlackBerry gebruikers hebben hier vrijwel geen last van mede, omdat veel apps betaald zijn en daarnaast heb je controle wat een app wel en niet mag doen. Dit is natuurlijk alleen voor native apps en voor android apps is dit helaas niet mogelijk en daarvoor moet je selectief zijn.

Als je het gevoel hebt dat een Android App blijft draaien op de achtergrond dan kun je het toestel herstarten of een reset geven. De Androids apps stoppen en met App.beheer en toestelcontrole kun je dan zien welke apps veel data of stroom verbruiken.

Mijn tip geen Android games en alleen apps van Android die je echt nodig hebt, zoals een bank app, Netflix of Spotify.

Reacties