Chipgate

Een merk dat bekend staat om zijn ipod en itunes denkt er niet aan om een extra speaker van 15 dollar in te bouwen, zodat gebruikers optimaal kunnen genieten van muziek in stereo.  Het merk verkoopt liever Beats headsets aan je voor 200 euro en zal wel als excuus hebben dat de iphone niet bedoeld is om muziek in stereo te hebben en dat je alleen optimaal kan genieten met Beats.

Het is elke keer de gebruiker die geen idee heeft dat er betere toestellen zijn zoals een BlackBerry Z30 die makkelijk mee kan komen als het gaat om muziek of de Passport zoals in een eerder review over muziek op je toestel.

Er zijn veel meer zaken die Apple  gebruikers kreupel maken met een iphone in de handen en dat is een beperkt verbinding , zoals met Bluetooth of NFC. Wat de iphone ook kreupel maakt is het vasthouden aan een goedkope batterij met weinig vermogen.


Een batterij met meer vermogen was beter geweest en vooral nu met  ChipGate waar Apple  mee te maken krijgt. De iphone 6S heeft twee varianten als het gaat om de chip in het toestel. Een Samsung en TSMC chip die het zelfde moeten doen, maar niet het zelfde zijn in verbruik.

De Samsung zuigt de batterij sneller leeg als je het toestel meer gaat gebruiken en daarnaast wordt het toestel ook warmer.  Het is daarom ook van belang dat een fabrikant zoiets moet vermelden op de verpakking naar mijn inziens voor transparantie, zodat klanten dit gewoon weten.

Het is vergelijkbaar met de BlackBerry Z10 waar duidelijk twee verschillende soorten zijn, maar waar ook de prijs anders is door het gebruik van een andere chip en dat is ook vermeld op de doos.

Het is alleen Apple die daar anders over denkt en aangeeft dat het verschil  bij minimaal gebruik maar 3 % is. Bij minimaal gebruik versta ik een  keer je email lezen en een telefoongesprek.

Het is duidelijk dat dit is wat de fabrikant je wil laten geloven zoals met vele producten in het leven, maar er zijn nu een aantal testjes geweest en die liegen er niet om.  Bij Reddit was er een test dat bij heavy gebruik de TSMC  chip in 7 uur en 50 minuten de batterij leeg trok, maar bij Samsung was dit al in 6 uur en 5 minuten met dezelfde test. Het is in beide gevallen droevig, maar wat verwacht je van een Batterij met 1700 mAh.


Bij andere test zien we het verschil ook duidelijk in heavy use waar de Samsung het aflegt tegen de TSMC chip. De tests laat wel duidelijk zien dat video kijken inderdaad meer in de lijn legt wat Apple aangeeft qua afwijking.


Het is wel duidelijk als je gaat filmen of foto's gaat maken in je vakantie en je ondertussen nog wat surft en gaat gamen dat het heel snel gaat. Het filmen of foto's maken scheelt 5% van je batterij als je een half uur bezig bent. Dit lijkt niet veel ,maar je kan dan al zitten op 85% van je batterij ,terwijl de Samsung al op 80% zit en dan is de ochtend nog niet eens voorbij.

 Een 4K film van 10 minuten geeft ook een 5% verschil aan in de batterij status en dit loopt natuurlijk snel op.  De prestaties zijn weliswaar gelijk en framerates in imovie is gelijk en toch is het grote verschil dat de batterij  iets is  waar je al zorgen over moet maken bij een iphone doordat deze niet groot is, maar een chip die het nog erger maakt is wel heel droevig.

De volgende test laat ook zien dat na een paar uur de batterij 7% verschil heeft en dan zit het toestel nog niet op 50% en dan voel je al aan dat het verschil afgerond kan worden met 15% en dat is dus best wel een verschil van wellicht  90 minuten in gebruik.  Het is sneu dat gebruikers die daadwerkelijk het toestel gebruiken snel door hun batterij zijn en  nu nog sneller door het verschil in chip gebruik.van de iphone 6S.Het is duidelijk dat de batterij van de iphone  6S met  4,7 inch scherm erg  minimaal is met 1715 mAh en bij veel gebruik erg snel leeg is, terwijl de BlackBerry Passport met 4,5 inch gewoon een 3415mAh batteri heeft met stereo speakers en een veel betere bereik heeft en geen  beperking heeft met  NFC of Bluetooth connecties.  BlackBerry ondersteunt ook nog eens wifi-direct, miracast en is compatible met veel hardware zoals TV's, Stereo's carkits etc een veel betere uithoudingsvermogen heeft.


Het is daarom  dat ik blij ben dat ik een BlackBerry mag gebruiken .  De mensen die een lader met zich meedragen zijn vaak iphone gebruikers en sinds kort ook samsung S6 gebruikers op kantoor.  Het is iphone die mensen een beperking oplegt en het zijn dezelfde mensen die deze beperkingen wensen om een Apple logo op het toestel te hebben. I

Reacties