Drie jaar BlackBerry 10

Het was gisteren drie jaar geleden dat BlackBerry 10 wereldwijd werd gelanceerd met twee toestellen genaamd de BlackBerry Z10 en Q10. De CEO Thorsten Heins was erg enthousiast en had de volgende speech :

" Today sees a re-invented BlackBerry launching an entirely new mobile experience. We are thrilled to be introducing BlackBerry 10 on the new BlackBerry Z10 and BlackBerry Q10 smartphones, to deliver a faster, smarter experience that continuously adapts to your needs.  Every feature, every gesture, and every detail in BlackBerry 10 is designed to keep you moving"

De lancering ging gepaard met een veels te dure commercial die geen enkele boodschap . De media was onbekend met BlackBerry 10 en verklaarde het al voor dood in Amerika. Dit werd snel overgenomen door Nederlandse nieuwspagina's zoals Nu.nl en Tweakers.  Het ergste was dat er dingen werden genoemd  die niet te vinden waren op het toestel en daarbij werd het OS niet begrepen en werden er dingen vermeld die niet waar waren, maar de media bleeft deze fouten van elkaar copieren.  BlackBerry hield zich stil, mede omdat het zich zelf wel kon blijven herhalen dat de nieuwswaarde van artikelen niet kloppend waren.

We zijn nu verder en met een nieuwe CEO John Chen ging de boel over de kop en ging BlackBerry in tegen alle valse en foute informatie met een eigen BlackBerry site die foute artikelen even duidelijk uitlegde wat er fout aan was. Het werkte en 2015 werd BlackBerry OS 10 als beste en meeste complete platform erkend.


De Hardware zoals de BlackBerry Z30 versloeg met gemak de iphone en Android toestellen in een 3 daagse CES competition. Het toestel kreeg ook een Gold Biz Award en de BlackBerry Passpoort won meerdere prijzen mede door concept, innovatie en hardware kwaliteit. BlackBerry heeft ook goede patenten zoals Paratek antenne om dropcalls te voorkomen en zuiniger om te gaan met je batterij en natural sound voor beter geluid en filteren van omgevingsgeluiden. De BlackBerry toestellen zjn zo compleet dat je bijna geen apps nodig hebt , wellicht toch een paar zoals een bank app en een extra social media app naast BBM. De toestellen en de software zijn zo flexibel dat het gewoon compatible is met veel hardware zoals het streamen naar TV, Beamers en Hifi.

 Het is niet alleen de connectiviteit van BlackBerry Toestellen met andere  hardware dat geweldig is, maar ok de ondersteuning van bestanden is extreem dat er zelf ingebouwde zip aanwezig is en allerlei codec ondersteunt voor video en muziek. Het ondersteunt zelfs Apple muziek bestanden. BlackBerry 10 is als toestel dus enorm compleet met als uitgangspunt dat je er 24 uur non-stop mee moet kunnen werken.

De nieuwe CEO heeft er ook voor gezorgd dat de kosten en winst weer beheersbaar werden in 2015. Het bedrijf is leider in autoentertainment zowel voor Apple als Google.  het is de ook leider in de enterprise security en wederom ondersteuning voor Apple ios, Android en Windows Mobile en daarnaast nog mac OS X en Windows 10 .  Het bedrijf heeft ook veel andere bedrijven overgenomen voor betere opslag van bestanden zoals dogwatch en secusmart om toestellen ook te beveiligen in spraak en sms over een gsm netwerk. De aankoop van Good zorgt voor meer klanten en patenten.
De grootste overname was toch wel Athoc wat meer bied dan het landelijke communicatie steem voor hulpdiensten  in Amerika. Het geeft gebruikers een beveilgde lijn en zelfs als je die niet hebt zorgt BBM dat de andere gebruiker die automatisch wel krijgt. Het zorgt daarnaast voor locatie bepaling en het uitwisselen van bestanden.


BlackBerry is ook nog een bedrijf dat niet doet aan oplsag van gegevens van zijn klanten of bezig is met datamining. Een goed voorbeeld is BBM dat als social media app ten opzichte van whatsapp, FB een stuk je privacy aanbied die je zelf kan controleren.  Een bedrijf dat zo veel opheeft met zijn klanten en zijn verkoop van hardware ziet dalen is een doodzonde als je bedenkt dat we zo zijn overgelaten aan bedrijven die onze privacy willen verkopen aan derden zoals Whatsapp , Facebook en Google. Het is een keuze en die is nog steeds voor BlackBerry 10.  We zullen zien wat BlackBerry 10 gaat doen dit jaar met drie BlackBerry toestellen en we zijn op weg naar jaar vier.

Reacties