Gratis apps

Het toverwoord bij Android en ios gebruikers is dat er veel apps zijn en dat klopt en meestal zijn ze gratis,omdat je er iets voor moet opgeven zoals je contacten, inzage in je opslag, je microfoon en nog veel meer. 

Apple's App Store  en de Google Play Store controleren in het algemeen elk programma voordat je het kan  downloaden op virussen en kwaadaardige bedoelingen die in apps kunnen zitten. Maar dat doen ze niet met de advertenties met kwade bedoelingen. Deze verschillende advertenties kunnen streamen van de ene server naar een bepaalde applicatie op je toestel. Zo kan een advertentie wijzen op een schadelijke website of een virus die eraan verbonden zijn of juist malware  In feite bieden deze streaming advertenties  hackers een geweldige manier om de markt onder controles te krijgen.De ad-streaming via je de gratis applicatie die je gebruikt, gebruikt jou als gebruiker om informatie te verzamelen. De gratis applicatie verzamelt gegevens zoals activiteiten op je toestel, je contacten. De grote groep gebruikers heeft geen idee dat er dingen op de achtergrond meedraaien en infromatie wordt vastgelegd zoals creditcardnummers, adressen, telefoonnummers en andere informatie die zelf kan leiden tot identiteitsdiefstal of toegang tot een bepaald account of nog erger de server op je werk.

Spyware is ook bekend ,waaronder met whatsapp en ondanks de nieuwe encryptie die ze hebben gelegd is het een goede stap voorwaarts om hun eigen gegevens te beveiligen, want ze blijven bij whatsapp natuurlijk doorgaan met metadata verzamelen van jou gegevens.  Spyware kan er ook voor zorgen dat iemand je whatsapp applicatie kan volgen en zelfs screenschots of je microfoon kan inschakelen. Dit allemaal door gratis applicaties.

Bij BlackBerry zien we duidelijk dat de native apps worden beveiligd door niet alleen applicatie toepassingsmachtigingen , maar ook dat je voor applicaties moet betalen mede doordat je alles kan blokkeren bij een applicatie. De ontwikkeling voor een applicatie kan dus niet zomaar uit gegevens van een gebruiker komen en dus moet men op een andere manier geld verdienen en dat is dan ook dat je betaald voor een applicatie welke veilig is en daarnaast geen reclame heeft die op de achtergrond door blijft draaien.

BlackBerry werkt samen met Google en die willen ook steeds meer veiligheid bieden en dat zie je terug in Android 6 en Google Works voor je smartphone. BlackBerry heeft met de Priv zelfs een eigen root die niet alleen softwarematig ,maar ook hardware matig beveiligd is en dit is ook de reden dat het opstarten van het toestel langer duurt door deze beveiliging. Hoe BlackBerry Google beveiligd is kun je hieronder zien met de verschillen extra's die ze bieden.

 

We hebben het hier over applicatie's die niet te vertrouwen zijn en daarvoor heeft BlackBerry niet alleen full disk encryption, maar de applicatie DTEK. De applicatie DTEK  laat zien hoe vaak een applicatie contact zoek met je toestel of wat een applicatie doet op je toestel. Een voorbeeld is de
applicatie Whatsapp die in 7 dagen meer dan 23.000 keer je contacten bekijkt. De vraag is waarom kun je dit niet uitschakelen zoals bij BlackBerry 10, omdat ze er geld verdienen aan je gegevens.

Het is daarom ook de vraag of je daadwerkelijk alle apps nodig hebt die gratis zijn op je toestel, want ze draaien wel mee. Het is daarom ook beter om voor een applicatie te betalen., zodat je niet steeds reclame ziet en wellicht geen of minder toegang geeft tot al je gegevens op je toestel.

De vraag is of je al die apps wel nodig hebt of gebruikt en van wie zijn die applicatie en vooral welke toepassingen mogen ze uitvoeren op je toestel. Een bank applicatie zoals ING zou je moeten kunnen vertrouwen met al je data op je toestel, maar een applicatie als Facebook of Whatsapp zorgt voor metadata en dus je privacy. Een gratis spelletje moet je links laten liggen ,tenzij deze app geen gegevens vraagt, wellicht krijg je dan reclame die zorgt voor onveilige situaties.

Het is dus goed kijken wat je download en de vraag waarom is een applicatie gratis is een een applictie als BBM kun je vertrouwen, omdat BlackBerry niks doet met metadata en zijn geld probeert te verdienen door stickers verkopen en extra toepassingen in de app.  Het is een keuze en nogmaals
het is niet erg om te betalen voor een applicatie als deze veiliger is door geen reclame en juist geen gegevens vraagt van je toestel.

Het is een keuze als je privacy en security zoekt en deze vindt je bij BlackBerry 10 en in de toekomst met de nieuwe BlackBerry Android versie met Android 6 ( Marshmallow) in mei.Reacties