Politie haalt versleuteld netwerk offline

De politie en het openbaar Ministerie hebben en groot versleuteld communicate netwerk uit de lucht gehaald. Het netwerk wat vermoedelijk op BES draaide werd in ieder geval door Nederlandse criminelen gebruikt en door buitenlandse gebruikers.



De politie kwam in verschillende onderzoeken deze aangepaste BlackBerry tegen  die gebruikt maakte van de tchniek Pretty Good Privacy (PGP). Dit wordt gebruikt om berichten te versleutelen. Hierdoor was het voor de opsporingsinstanties niet of nauwlijks mogelijk om te zien wat binnen het netwerk werd gezegd.

Door de server plat te leggen en de beheerder op te pakken kunnen de gebruikers niet meer met elkaar ongestoort communiceren.  De Platgelegde Server zijn door de politie gekopieerd en men hoopt de informatie te kunnen gebruiken in toekomstige rechtzaken. Het netwerk zelf had 19.000 gebruikers en gebruikers die het netwerk nog gebruiken krijgen te zien dat het netwerk in beheer is van de politie en dat de server is gekopieerd.



Ook in Canada is een server buiten gebruik gesteld en is net zoals de Nederlandse server gekopieerd. De politie geeft aan dat men hiermee de grootste versleutelde netwerk voor criminelen uit de lucht is gehaald




Reacties