BlackBerry 10 is dood zonder Android Runtime

Het lijkt gedaan met BlackBerry 10 en toch doet CEO John Chen ons geloven dat ze achter het platform staan. De vraag is of dit waar is en wat gaat BlackBerry nu echt doen met zijn hardware en het platfrom BlackBerry 10.

Het is duidelijk dat BlackBerry 10 blijft en dat  Android voor de massa is die apps willen en meer privacy willen op een toestel dat de gebruiker beschermt. Dit laatste gebeurt door een stukje hardware beveiliging en beschermde kernel en de maandelijkse en tussentijdse  update's .

De inzet van BlackBerry 10 is duidelijk en dat is  beveiliging op een heel andere level die niemand anders kan bieden en daarom zien we dat het nog meer gesloten gaat worden en het specifiek gaat richten op regeringen, overheden, speciale legereenheden en bedrijven. BlackBerry 10 zal vanaf 10.3 en vooral na 10.4 niet meer geschikt zijn voor de massa.

Het is dat BlackBerry OS 10 een compleet os is met alle connectiviteiten zoals nfc,bluetooth, miracast,wifi-direct en veel meer uit de voeten kan. Het ondersteunt ook alle video-codec en audio codec inclusief itunes bestanden. Alles is aanwezig en het werkt gewoon zonder lag of problemen.

Wat wel een probleem is zijn apps en toch zijn er veel alternatieven te vinden in BlackBerry world als het gaat om social media en dat is waar je het toestel toch het meest voor gebruikt. Het grote voordeel van BlackBerry is Android Runtime en dat geeft ruimte voor meer apps zoals bankapps of verzekering apps die standaard gewoon perfect draaien. De enige keerzijde is dat Android Runtime gewoon Android 4.3 is en dat het achter begint te lopen. Het probleem begint al bij bank apps die 4.4 nodig hebben voor nfc betalingen of andere apps die kiezen voor 4.4 voor een betere beveiliging. De oplossing is en zou moeten zijn dat BlackBerry zijn Android runtime zou moeten upgraden. Een verminderd aanbod zal de platform schaden en dat moeten ze voorkomen tenzij ze BlackBerry 10 al hebben opgegeven.

Dit laatste wordt tegengesproken door de CEO en toch is het duidelijk welke richting ze opgaan met BlackBerry 10 als het gaat om de markt en toch spreken dingen elkaar tegen. Het nieuws dat wellicht rond update 10.4 er zal worden gekeken of ze nog uitkomen met een BB10 toestel moet je met een korreltje zout nemen. De Passport is al moeilijker verkrijgbaar en zal snel uitverkocht zijn. De Classic en Leap zullen het dan moeten dragen tot de zomer van 2017.

Het lijkt dus dat BB10 verdwijnt op de achtergrond en wellicht blijft bestaan op een nichemarkt en dat de hardware volledig gedragen moet worden door Android toestellen. Een nieuw toestel zullen we de komende 12 maanden niet zien en vooral niet voor de massa. 

Dus is het gedaan met BlackBerry 10 ,dan is het antwoord Ja, als het gaat om de massa en Nee, als je kijkt naar een specifieke markt. Is het mogelijk dat BBOS 10 voor de massa kan werken, dan is het antwoord duidelijk Nee als men dit jaar niet met een  full touchscreen device uitkomen met een hogere os versie vooreen stukje marketing en belangrijk voor de gebruik en gebruiksduur van het platform is een hogere Android runtime versie.

Reacties