Android is geen BlackBerry 10

De BlackBerry DTEK getest en er zijn genoeg reviews van te vinden en toch moest ik een andere Android toestel testen om tot een conclusie te komen en moet zeggen dat de DTEK50 een geweldig toestel is met goede speakers. Het grote probleem is dat Android retro en rommelig aanvoelt.

Het mooie van Android is dat iedereen het bijna gebruikt en dat er veel apps voor zijn, maar de software is rommelig en bestaat uit allerlei apps die wel werken of weer niet werken of spontaan crashen. De apps zijn niet uniform in gebruik en naast elkaar werken met meerdere apps gaat ook al niet. De DTEK50 houdt zich goed en de pluspunten zijn ook wel de apps van BlackBerry zelf en toch missen er wel dingen zoals een goede map verkenner en is de HUB is helaas minder dan op BB10.

De Hub is een app die standaard is geintegreerd in BlackBerry 10 en werkt perfect met apps zoals whatsapp, bbm en dat zie je niet terug bij Android. De Hub is een losse app en die werkt wel, maar daarnaast heb je nog de eigen Android notificatie die lang niet zo goed is als de Hub als het gaat om sociaal media. Er is wel een probleem met het replyen  van bijvoorbeeld whatsapp. De app moet openstaan op de achtergrond. Dit is iets dat we niet kennen bij BlackBerry 10 , mede doordat apps zoals whatsapp, facebook, instagram en bbm zijn geïntegreerd in het platform.

Het hele os hangt vol met apps die meedraaien of iets blijven doen op de achtergrond. De batterij beheer en het uitschakelen of besparen van energie door alles in het geheugen een vast plaats te geven in BlackBerry 10 is slimmer en meteen op te vragen zonder uberhaupt iets op te starten.  Als je alleen al kijkt zo nu en dan wat er open staat in Android is dat schrikken en niet zichtbaar zoals op BlackBerry 10. De active frames kom je makkelijk tegen met een swipe en direct bij het gebruik van het toestel. Bij Android moet je daarvoor drukken op twee vierkantje. 

Android voelt in zijn geheel een aantal stappen terug en is rommelig. Je moet voor elke app in de app zelf gaan duiken als het gaat om notificatie's, terwijl bij BlackBerry 10 je notificatie's voor led, geluid ,trillen in een centrale punt kunt instellen per app, per groep of gebruiker. Dit zie je niet terug bij Android waar het steeds maar weer lijkt alles of niet of je moet per app iets instellen, wat dan niet goed werkt of dubbel met Android.

Een ander groot probleem is dat elke app zijn eigen manier heeft hoe je bij de opties moet komen, waarbij het bij BlackBerry 10 overal het zelfde is. Het is zo clean en dan voelt Android wederom aan als rommelig. Er is geen uniformiteit in apps of op het platform. Het is net zo rommelig als ios wat me overigens meer doet denken aan een gekleurde zuurstok.  Waar apps aan moeten voldoen bij BlackBerry ; https://developer.blackberry.com/design/bb10/

Een ander groot probleem is het multitasken en een telefoongesprek voeren en iets opzoeken gaat nog wel, maar ga je muziek draaien en ben je aan het surfen dan worden apps spontaan afgelsoten als er reclame draait tijdens het surfen. Dit gebeurt ook tijdens het streamen van muziek dat het opeens stil is ,omdat er een bepaalde apps wordt geopend.  Ik denk dat Android gebruikers niet beter weten en het maar voor lief nemen, maar wat een gemis als je van BlackBerry 10 naar Android gaat.  Android is duidelijk geen multitask en dus switchtask zoals met ios. Hieronder een voorbeeld met ios en is vergelijkbaar met Android. Een ander gemis zijn de gesture en swipes functies en ga daar ook niet te diep op in, maar wat maakt dat je leven een stuk beter. Geen button bashen op een toestel of continue die return toets indrukken.  BlackBerry 10 heeft geen knoppen en werkt puur op beweging van de vingers en is snel. Een voorbeeld is het toestel uit zijn slaap te halen. Bij BlackBerry 10 is dit gewoon een veeg (swipe) van onder het scherm naar boven en het toestel spring meteen aan. Bij Android heeft men bedacht dit te doen met een dubbele tik op het scherm.


Het is duidelijk dat Android een paar stappen terug is voor een BlackBerry 10 gebruiker als het gaat om een goed gestructureerde, uniforme, multitask en social media platform. Het is ook duidelijk dat we blijven doorwerken met BlackBerry 10 en dat we Android links laten liggen.
Reacties

  1. BB10 loopt mijlen voor, maar toch gaat BlackBerry de android weg. Snap er niks meer van ...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten