Je bent het produkt

Facebook is gratis en dat weten we allemaal en dankzij Whatsapp halen ze nog meer informatie binnen. Het is duidelijk dat facebook 13 Miljard gegevens heeft van mensen over de wereld en al die mensen zijn per persoon weer verdeeld over meer dan 700 criterias met een cijfer of een waarde.

Het is vreemd dat er wellicht meer dan honderd duizenden servers draaien en dat wereldwijd. De kosten alleen al voor Facebook om al die gegevens op te slaan zitten al rond de 4 Miljard dollar. De foto hieronder is van een data center in Sweden. Het Serverpark is net zo groot als bijna 8 voetbalvelden en is genaamd de Artic, omdat de temperatuur rond de minus 30 graden is. Er werken zo rond de 150 mensen en voor elke 25.000 servers is er maar één techneut en toch is Facebook en Whatsapp helemaal gratis?


Het is duidelijk dat social media een belangrijke rol kan spelen in het scheiden van mensen op vele gebieden zoals we dat ook zien in Turkije waar veel mensen worden opgepakt, mede dankzij social media.  De gegevens kunnen ook gebruikt worden om te bepalen of je wel gezond leeft of dat je wel meegaat in trends en facebook kan zelfs gericht bepaalde boodschappen herhalen, zodat je wellicht een bepaald merk koopt of zelf gaat stemmen voor Trump.

Een geluk dat dit allemaal gratis is en dat je hele leven wordt doorverkocht aan derden en dan praten we niet alleen over de inhoud van je teksten of met wie je belt en wat je bespreekt, maar ook over je bestanden zoals foto's welke ook aan derden verkocht kunnen worden. Het mag duidelijk zijn dat je leven in een facebook catalogue staat met allerlei catogerien waar bepaalde cijfers en waarden zijn bepaald door je eigen berichten,foto's of opmerken en die van je contacten.

    
Het kan zo maar zijn dat je met je vrienden elke dag in een koffieshop zit om te schaken, terwijl je vrienden zich helemaal suf blowen en foto's plaatsen. Het zal op basis van locatie, foto en vrienden een bepaalde waarde geven aan je eigen persoon op vele gebieden. Denk aan drugsgebruiker, ongezond leven, verkeerde vrienden, bepaalde houding en gedrag en ga zo maar door. 

Het zal ooit eens tegen je gebruikt worden en de vraag is wanneer, wellicht met een levensverzekering, ziekenfonds of met het zoeken naar werk. Wie zegt dat jou nieuwe werkgever deze gegevens niet kan krijgen. Het is maar een kleine opsomming en met Whatsapp sta je gewoon te koop bij Facebook, want jij bent het produkt. Stop en bescherm je Privacy en vooral die van de toekomstige generatie die niet weet wat ze allemaal online plaatsen.

Mijn advies gebruik BBM voor Android, BlackBerry en ios en waarborg je privacy.
 

Reacties