BlackBerry DTEK60 een betere keuze dan de Samsung S8

De Samsung S8 komt eind april uit en je mag daarvoor 800 euro betalen, terwijl je voor een BlackBerry DTEK60 minder dan 500 euro betaald. De vraag is hoe beter is de Samsung S8 in dagelijks gebruik dan de DTEK60. Het antwoord is niet veel en zelfs minder in bepaalde opzichten en de BlackBerry DTEK60 is zelfs een goed alternatief voor de Google pixel.
Het is niet zo dat je met de Samsung S8 sneller gaat typen of sneller gaat lezen. Het is net als de DTEK60 een toestel die voor iedereen voldoet . Het is ook niet dat ze al Android 7.0 hebben, waarbij de DTEK60 android 7.1 gaat krijgen eind dit tweede kwartaal. Waarom zou je dan 300 euro meer betalen voor een Samsung. Ik zou het niet doen en de reden is niet alleen de prijs.

De Samsung en de DTEK60 scherm zijn weliswaar 5,8 en 5,5 inch en de Samsung heeft een iets hogere resolutie van 1440 x 2960 en daarbij een hogere pixel waarde van 570 tegen 534 ppi en dat zie je echt niet terug. De iphone 7 heeft 326 ppi en wordt als zeer scherp en mooi beoordeeld dus beide waardes zijn een overkill en dus vergelijkbaar en niet te zien voor het oog. Een hogere resolutie en groter scherm zal ook meer vragen van de batterij en in mijn ogen is een 5,5 inch voldoende en daarom kies ik voor de DTEK60.

 De Speakers van de Samsung S8 bevindt zich onder het toestel en is mono.  De DTEK60 heeft zowel beneden als boven een speaker en zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het toestel en opening voor het geluid. Het maakt dus niet uit hoe je het toestel vasthoudt of neerlegt. Het is altijd stereo wat uit de speakers komt. De software van de DTEK60 voor muziek en de equalizer met bass boost is ook geweldig en het toestel heeft een FM radio en daarom kies je hier ook waar voor je geld en pak je de DTEK60.De camera op de Samsung S8 is vergelijkbaar met de S7 en is aan de voorkant 8MP en de achterkant is deze 12 MP. De BlackBerry DTEK60 heeft voor een selfie camera van 8MP met flits en een achter camera van 21 MP en maakt zeer natuurlijke en goede foto's. De software is sinds de laatste update's nog beter en vooral met weinig licht. De DTEK60 doet niet onder voor samsung of de google pixel camera, hoewel laatste een beetje beter is met filmen.  Als je een goede camera wil voor je toestel bekijk dan deze foto's en je weet dat je een goed toestel hebt met de BlackBerry DTEK60.

Als het gaat om veiligheid en privacy is de BlackBerry DTEK60 de beste keuze met een maandelijkse security update en hot fixes en BlackBerry is zelf door Google geprezen als beste van alle andere merken op de markt als het gaat om security update's. De DTEK60 is niet alleen software matig het best beveiligd, maar ook hardware matig tot in de roots van het toestel.Als je ook veilig foto's wil delen of wil communiceren of bellen dan is BBM beter dan whatapp of Facebook Messenger.  Wil je veilig je bankapps gebruiken of financiele apps of apps in het algemeen dan is de keuze duidelijk BlackBerry.

Het unlocken met het toestel kan met BlackBerry picture password wat gezien wordt als meest veilig lock voor je toestel. Samsung gebruikt een gezichtherkening welke niet veilig is en beide toestellen gebruiken een vingerscanner.  Dit werkt op beide toestellen hetzelfde, maar zit bij de Samsung S8 op een plaats die niet slim is en dat is naast de camera lens. Het maakt de camera lens steeds vettig en wil je snel een mooie foto maken, dan kun je de lens weer schoonmaken. De vinger scanner van de DTEK60 zit veel beter geplaats op de achterkant en is makkelijk te vinden met je wijsvinger.


Het plaatje zoals hierboven zie je dat de Samsung recht een gebruikers knop heeft genaamd de Bixby wat een persoonlijke assistent is die bij lancering geen spraakherkenning heeft en je touchscreen kan vervangen volgens de site van Samsung. BlackBerry noemde het in 2009 al de convenience key en zo wordt het nog steeds genoemd. De media moest er wel om lachen toen ze de DTEK series zagen en nu Samsung er ook mee komt is het revolutionair.  Ik kan zeggen dat het niet zo veel voordeel heeft als het gaat om de Samsung, maar wel bij de DTEK60. Het voordeel van de BlackBerry DTEK60 is dat je zelf kunt kiezen waarvoor de knop wordt gebruik en inderdaad ook voor BlackBerry Assistant. 

Dit instellen zien we ook terug in de software van de DTEK60 waar je het menu kan aanpassen, functies en snel koppelingen kan maken van toepassingen. Een groot nadeel van Samsung is alle bloatware en apps die je niet wil gebruiken, maar ook niet kan verwijderen. De BlackBerry DTEK60 is stock rom ,oftewel een kale android platform met apps van BlackBerry die iets toevoegen zoals de HUB, virtueel keyboard en vele andere apps die ook nog eens makkelijk zijn te verwijderen als je deze niet wilt gebruiken.

Het mag duidelijk zijn dat er niet veel voordelen zijn om een duurder toestel te nemen zoals de pixel of de Samsung S8. De BlackBerry DTEK60 is een goede keuze en gaat makkelijk de hele dag mee zijn 3000 mAh batterij die gelijk is aan de BlackBerry S8. De BlackBerry DTEK60 was vorig jaar niet voor niets een goed alternatief voor de Samsung S7 en is met de huidige prijs nog steeds de beste alternatief voor de Google Pixel en Samsung S8. 

Wil je 300 euro besparen dan koop je dus de BlackBerry DTEK60.

Beste combo deal met flipcase en quick charger is te vinden op coolblue voor € 509,00, maar zoek je alleen het toestel dan is de beste prijs te vinden voor € 491,00 op belsimpel.


                     Extra:  Benchmark BlackBerry DTEK60 links en de Google Pixel rechts


Reacties