BlackBerry krijgt minimaal 815 Miljoen dollar van Qualcomm

De chipfabrikant Qualcomm moet BlackBerry een bedrag betalen van bijna 815 miljoen dollar. Dit is de uitkomst in eenarbitragezaak tussen beide partijen. Het bedrag zal nog oplopen doordat ook de kosten van de advocaten worden doorberekend alsmede de rente tussen de periode 2010 en 2015.


De reden zijn dat Qualcomm teveel royalty's heeft gevraagd voor bepaalde diensten  waren voor bepaalde patenten. Qualcomm en BlackBerry willen verder niet vermelden om welke patenten dit gaat en vermoedelijk ligt deze op basis van de verbinding die werd opgemaakt van de chipset met het beveiligde bis/bes netwerk van BlackBerry.  Dit lijkt op de interne hardware beveiliging die Qualcomm inbouwt voor BlackBerry en die we ook weer terug zien in de BlackBerry 10 toestellen. Het laatste toestel van BlackBerry is de Priv uit 2015 met een Qualcomm processor.

BlackBerry’s CEO John Chen is bijzonder tevreden over de uitsprak, maar onderstreept dat de samenwerking met Qualcomm gewoon doorgaat. Vlak voordat de handel werd stopgezet steeg het aantal met maar liefst 16 procent. Later vandaag, zo meldt de beurs, wordt de handel in het aandeel BlackBerry weer gestart. 


De toestellen die door BlackBerry Mobile en door TLC zijn uitgebracht vallen niet onder deze regeling

 


Reacties