Privacy en veiligheid wordt steeds belangrijker

Het toeval was dat ik vanmorgen bij de sportschool iemand een boek zag lezen die niet alleen opviel door de rode omslag, maar vooral de titel 1984 en me deed denken aan deze privacy . Zo een boek die hedendaags is en ook nog eens actueel. We begonnen te praten over privacy en ze zei  dat ze  ook zorgen begon te maken wat ze allemaal al had gedeeld en nog steeds deelde. Een boek die dus zijn tijd vooruit was of eigenlijks ook gebaseerd was op de controle van mensen.
Dit gesprek bracht mij als gebruiker weer terug op het feit ,waarom ik een beveiligde verbinding gebruikte, een virusscanner en meer op mijn computer en natuurlijk de reden dat ik BlackBerry gebruik. Het is duidelijk dat Privacy dood is met gebruikers die Whatsapp, Facebook en zelf Microsoft of Apple gebruiken. Deze verkopen al gegevens aan derden of hebben meegewerkt aan het verzamelen van data voor bepaalde overheids diensten in Amerika. In 1984 willen mensen hun privacy beschermen tegen big brother, maar wij als mensen geven ons zelf weg en voor niks.

Facebook,Whatsapp is een goed voorbeeld hoe we gemakkelijk ons telefoonnummer doorgeven en daarbij nog even alle contacten met naam, adres, telefoonnummer en email. We lezen geen privacy voorwaarden van deze app en handigen vrijwillig al onze data over aan een derde die ook nog eens copyright krijgt over onze bestanden die we doorsturen en die blijkbaar ook onze microfoon als voorbeeld kan aanzetten voor omgevingsgeleiden. We delen met een gerust hart onze locatie aan Facebook en whatsapp.

Apple is ook een groot voorbeeld die opzettelijk de ruimte in toestellen beperkte om gebruiks te dwingen om hun gegevens in de cloud te zetten. Deze data wordt in datacenters met geavanceerde algoritmen door gekeken om informatie op te sporen. Ze hebben daarbij ook goed ingezet op gesprekken op te sporen en er wordt dus gewoon meegeluisterd , alsmede gebruik gemaakt van gezichtsherkenning tijdens videogesprekken en het uploaden van foto's.


We hebben als gebruikers hier onbewust aan meegedaan en tegenwoordig zijn we daarvan bewust en doen we er niks mee op sommige mensen na die hun facebook account verwijderen.  Het is duidelijk dat hackers en misdadigers steeds minder doen aan phising, maar bezig zijn om meer persoonlijke gegevens te gebruiken om iemand persoonlijk te hacken.  Dit is een omslag die we momenteel zien en dus Privacy wordt steeds belangrijker, alsmede security. Dit is ook de reden dat ik BlackBerry gebruik en me bewust ben van apps en me ook de vraag stel wat slaan ze op en hoe veilig gaan ze hiermee om.

De gegevens of gesprekken zijn niet zo belangrijk, maar wel keywords, je stem, video's, foto's en alle andere metadata die we verspreiden. Whatsapp kan wel versleuteld zijn, maar je wordt gebruikt. Je bent het produkt, je foto's zijn geld waard en kunnen spontaan ergens opduiken. Je route naar huis kan in de toekomst ervoor zorgen dat je meer moet betalen voor je auto verzekering. Je gedrag van 5 jaar geleden kan ervoor zorgen dat je profiel niet positief is voor een werknemer of als het gaat om gezondheid dat je meer betaald voor je ziekenfonds of een levensverzekering gekoppeld aan je huis.

Het delen is al niet zo slim op facebook, maar als een messenger gebruikt als whatsapp en al je rechten aan privacy overhandigd dan ben je niet zo slim meer bezig en ooit wordt je daarmee bewust of onbewust mee geconfronteerd. Dit kan zijn met het aanvragen van een visum voor Amerika of Engeland, maar ook als je kijkt naar Turkije of andere landen waar je automatisch een stempel krijgt als je verleden wordt doorgenomen die je overigens zelf hebt gedeeld en gratis hebt overhandigd tijdens het gebruik.

Het installeren van Apps , het gebruiken van oude onveilige software zoals Apple soms veiligheidsproblemen pas maanden of zelf jaren pas oppakt en mensen die nog een oude Android versie gebruiken of nog erger een custom rom. Dit is waarom ik ook alweer BlackBerry gebruik en me bewust ben van apps en de toepassingsmachtigingen van apps. Ik betaal liever voor een game die niet mijn contacten, email, bestanden, camera, microfoon etc. mag gebruiken dan een app gratis te mogen gebruiken.

BlackBerry gebruikt niet alleen beveilgde software, maar heeft ook een geharde linux kernel die kwaadaardige software die vaak in apps zitten tegen te houden om controle te krijgen over je toestel.
BlackBerry heeft met de Priv en DTEK serie een encrypted opslag en maakt gebruik van de DTEK app om je apps te monitoren en je te waarchuwen als een app buiten om gevoelige informatie lekt door zich niet te houden aan de zichtbare toepassingmachtigingen die je overigens kan uitschakelen op BlackBerry.

Als Messenger binnen famile en goede vrienden gebruik je BBM en niet alleen om de orginele foto's in hoge kwaliteit te delen of pdf bestand, maar ook om een stukje Privacy welke je zelf ook nog eens in de hand hebt om foto's, bestanden of zelfs tekst in te trekken om iemand ander zijn toestel, mits je deze in de eerste instatie ook hebt verstuurd. BBM is ook een app waarmee je kan bellen, kan videobellen en het is goed beveiligd.

Het is niet voor niet dat grote instellingen in de financiele wereld of overheden gebruik maken van BlackBerry of dat Athoc in Noord Amerika gebruikt maakt van BBM schil voor onderlinge communicatie.Dit is niet alleen om zich zelf te beschermen, maar ook om een bepaalde garantie te bieden als het gaat om veiligheid en privacy aan klanten, gebruikers en personen.

Het is belangrijk dat meer bedrijven en mensen zich hiervan bewust moeten worden, we delen al zo veel en laten we dat zo minimaal mogelijk gaan doen. We moeten in deze gevaarlijke tijd en ons zelf beschermen tegen allerlei kwaden van buitenaf. De kans dat onze gegevens tegen ons worden gebruikt in phising mails zal zich in de toekomst steeds meer richten op de persoonlijke gegevens van iemand. We gaan in de toekomst zien dat mensen op basis van wat ze zelf verspreiden en weggeven het slachtoffer gaan worden van persoonlijke hacks.

Een goed beveiligd toestel en selectie van apps is daarbij erg belangrijk. Dump als die social media en stap over naar BBM of Threema die beiden alles tijdenlijk (niet opslaan) in de cloud zet tot het wordt doorgezet naar de ontvanger en geen copyright of aan megadata doen en het weer gaat doorverkopen aan derden. Een goed platform die regelmatig wordt geupdate is ook belangrijk en kies dan niet voor budget, maar een toestel die maandelijks een security update krijgt zoals de BlackBerry toestellen met Android of de Google Nexus en Pixel toestellen.

Wees slim en bescherm je Privacy, want dan heb je ook je een stukje vrijheid.

Gebruik BlackBerry


Reacties

Een reactie posten